Yerel Seçim 2014

Yerel Seçim  2014

21 Şubat 2014 Cuma

Ankara Büyükşehir Seçim Analizi

Altın Yumruk Melihland'de:

Ankara 1984'ten beri kaç bakan, başbakan, hükümet ve cumhurbaşkanı eskitti, bir nefeste sayabilir misiniz? Zor olsa gerek. Ama eskitemediği tek bir isim var; o da Melih Gökçek. Fikret Kızılok'un Süleyman Demirel için yaptığı nefis bi şarkı vardır; 'Demirbaş'. Bu şarkı ne olursa olsun Demirel'in 'hep başbakan' olmasıyla ilgilidir. Melih Gökçek de yıllardır Ankara'nın demirbaşı, Demirel'idir. Peki bu defa yeniden, üst üste beşinci kez seçilebilecek mi, yoksa koltuğu devredecek mi? İnceleyip görelim...

Adaylar:

Melih Gökçek hem isim, hem de partisinin gücü sayesinde kağıt üstünde en güçlü aday gibi görünüyor. Son seçimlerde hatırı sayılır bir oy kaybı yaşasa da koltuğu bırakmaması, bu gücünün en somut kanıtı.
Mansur Yavaş 2009 seçimlerinde MHP adayı olarak her kesimden oy almış ve müthiş bir ivme yakalamıştı. 'Belediyecilik' anlamında Beypazarı'nda yaptıklarıyla taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan, literatüre 'Beypazarı Modeli' kavramını sokan Yavaş, Melih Gökçek'i çok zorlayacak gibi.
Mevlüt Karakaya ise MHP'nin adayı olarak eski partilisi Mansur Yavaş'ın %27'lerde bıraktığı oy oranını korumaya çalışacaktır ama işi kolay olmayacak.
Ankara için iki adaylı bir yarış bekliyorum. Bir tarafta adı artık Ankara ile özdeşleşen Melih Gökçek, diğer tarafta 'ülkücü' sosyal demokrat Mansur Yavaş...

Sayısal Değerlendirme:


2009 seçimleriye karşılaştırmalı bir değerlendirme yapalım;

2009 Yerel Seçim Sonuçları(Ankara)

2009'da AKP(Melih Gökçek) 940.000, CHP(Murat Karayalçın) 770.000, MHP(Mansur Yavaş) 660.000 oy almış. CHP 2011 seçimlerinde de bu oy oranına yakın bir oy aldığı için, 2014'te bir düşüş yaşayacağını sanmıyorum. MHP Mansur Yavaş'ın CHP'ye geçmesinden ötürü ciddi oy kaybı yaşayacaktır. Bu oyların direkt CHP'ye geleceğini öngörmek yanlış olmasa gerek. CHP de kendi içinde 'ülkücü' aday yüzünden çok az da olsa oy kaybedecektir. Ancak Mansur Yavaş isminin getirdiği oy, götürdüğü oydan daha fazla olacaktır. Hatta Yavaş'ın artık Gökçek'i istemeyen AKP'lilerden oy alması da mümkün görünüyor.(çok olmasa da)

AKP oylarının düşeceğini varsayarsak, sadece MHP'den Mansur Yavaş'a kayacak 160.000 oy bile CHP'nin seçimi kazanmasını sağlayabilir. Buradaki kritik olan durum ise Melih Gökçek'in oylarını artırması durumunda en az o kadar daha oyun MHP'den CHP'y geçmesi olacaktır. Yani AKP'nin oy kaybetmesini beklemeden MHP'den CHP'ye geçecek 200-250bin civarı oy, Mansur Yavaş'ın koltuğu 'demirbaş' Melih Gökçek'ten almasına yetecek gibi görünüyor.

Sonuç:

Kafa kafaya, heyecanlı bir yarış olacağa benziyor. Hiç şüphe yok ki Melih Gökçek için son zamanların en zor seçimi. CHP oylarını sabit tutup, Mansur Yavaş etkisini beklemeye koyulacak. Koltuğu kazanma şansları olmasa da seçimin kaderini  MHP seçmeni belirleyecek.

Tahmin:

CHP: %39
AKP: %36
MHP: %17

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder