Yerel Seçim 2014

Yerel Seçim  2014

23 Şubat 2014 Pazar

Antalya Büyükşehir Seçim Analizi

Tamam mı, Devam mı?

Eldeki bir kuş, daldaki iki kuştan iyidir derler; Antalya, CHP için eldeki kıymetli kuşlardan biri. Peki CHP bu kuşu elde tutmaya devam edebilecek mi, yoksa 2009'da yarışı kaybeden Menderes Türel, bu defa  Mustafa Akaydın'dan koltuğu geri alacak mı? İnceleyip görelim...

Adaylar:

Büyük bir şehirde üniversite rektörü olarak kendini halka sevdirmek, her kesimden saygı görmek zor bir iştir. (genelde öğrenciler bile rektörlerden haz etmezler)Ama tıpkı Yılmaz Büyükerşen gibi Mustafa Akaydın da bunu başarabilmiş gibi. Bir dönemdir belediye başkanlığını sürdüren Akaydın'ın hiçbir şey vadetmeden, yaptığı iyi şeyler sayesinde yeniden seçilme şansı var.
Eğer Antalyalılar'ı hizmet olarak memnun edemediyse, Menderes Türel seçeneği de çok cazip bir alternatif. Türel'in partisindeki konumu, hali hazırda milletvekili ve mkyk üyesi olması, üst düzey bir destek görmesi kendisini güçlü yapan etkenler.
'İkisine de şans verdik olmadı, beceremediler' diyenler için ise MHP adayı Kemal Çelik bir diğer alternatif. Çelik'in partisindeki konumu Türel'inkiyle benzerlik gösteriyor. Bu nedenle o da Akaydın ve Türel kadar olmasa da güçlü bir aday olarak dikkat çekiyor.

Sayısal Değerlendirme:

2009 ve 2011 seçimleriyle karşılaştırmalı bir değerlendirme yapalım;

2009 Yerel Seçim Sonuçları(Antalya)



2009'da mevcut başkan Menderes Türel'n karşısına Mustafa Akaydın'la çıkan CHP %41 oy alarak, koltuğu bir dönemlik aradan sonra geri almasını bilmişti. CHP bu seçimde 220.000, AKP 190.000 oy alırken, MHP 95.000 oyda kalmıştı.

Ülkenin genelinde öngördüğüm oy kaybını AKP Antalya'da da yaşayacaktır lakin büyükşehire kıyasla ilçelerdeki CHP zayıflığı bu seçime AKP'nin oy kaybından daha çok etki edecektir. Muratpaşa hariç nerdeyse tüm ilçelerde üçüncü, hatta dördüncü parti olabilen CHP'nin bu konuda büyük atılımlar yapması gerekiyor. 
Ne demek istediğimi daha kolay anlatabilmek için 2011'e bakalım;

2011 Genel Seçim Sonuçları(Antalya)

2011'deki oy sayıları;
AKP: 460.000
CHP: 400.000
MHP: 250.000 şeklinde olmuş. Yani Antalya geneline baktığımızda AKP'nin üstün olduğunu görebiliyoruz. 

Açıkçası Antalya genelinde 2011'deki gibi bir fark beklemiyorum. Bunun nedeni AKP'nin bir çok nedenden(17 aralık, yolsuzluk iddiaları, yasaklar, medya ve internet sansürleri vb.) dolayı oy kaybedecek olması tabii ki. Ancak, yaşanacak oy kaybı AKP'yi Antalya'da çok da güçsüzleştirmeyecek, sadece biraz kan kaybetmesine sebep olacak. Bu durumda CHP ve/veya MHP'nin dağılacak bu tepki oylarına göz dikmesi gerekirken, özellikle CHP'nin ilçe oylarına talip olması hayati önem taşıyacak.

Sonuç:

İlçelerde muazzam renkli/çeşitli sonuçların çıktığı Antalya'nın 'Büyükşehir' yarışında hala CHP bir adım önde gözüküyor. Menderes Türel, her ne kadar AKP kan kaybedecek olsa da, ilçelerde yaşanabilecek sürprizler sayesinde iddiasını sürdürüyor. MHP adayı Kemal Çelik'i diğer iki aday karşısında pek de şanslı görmüyorum ama genelde çoğu büyükşehir seçiminde olacağı gibi burada da MHP oyları sonuca direkt etki edecektir.

Tahmin:

CHP: %39
AKP: %36
MHP: %19












1 yorum:

  1. Buypasa.com geliyor! Gucci marka ürünler eşsiz kampanyalarla sizlerle. Detaylı bilgi için https://ucretsizdukkan.com adresine uğrayabilirsiniz.

    YanıtlaSil