Yerel Seçim 2014

Yerel Seçim  2014

21 Şubat 2014 Cuma

İzmir Büyükşehir Seçim Analizi

Öncelikle 'İzmir CHP'nin kalesidir' önermesine yoğunlaşalım; gerçekten öyle midir, yoksa bu önermeyi daha doğru bir şekilde değiştirebilir miyiz? Aslında nerden ve nasıl baktığımıza göre ikisi de mümkün.

İzmir CHP'nin kalesidir:

Evet. 2002'den bu yana tüm seçimlerden CHP birinci olarak çıkmış, hatta 2009 yerel seçimleri'nde AKP'ye %25'lik bir fark atmış. Yapılan referandum oylamalarında da hep CHP'nin savunduğu görüş daha yüksek oy almış.

İzmir Anti-AKP'lidir:

Bu önerme bence diğerine göre daha gerçekçi. İzmir seçmeni yerelde CHP hizmetlerinden pek memnun değil. Aslında bu memnuniyetsizliğin oluşma sebebi AKP Hükümeti'nin İzmir'e üvey evlat muamelesi yapması olsa da iş CHP'nin başına patlıyor.(bkz. Gavur İzmir) Yerel hizmetlerden ziyade AKP'nin genel tutumu(yasakları, sansürleri, özel hayata müdahaleleri vs) İzmirlileri pek memnun etmiyor, hatta rahatsız ediyor.(Söylemek istediğimi sosyolojik olarak araştırılması gereken 'kıyı kesimlerinin AKP karşıtlığı' başlığı altında da değerlendirebiliriz.) İzmir'in 'solcu' bir şehir olmadığını da tespit etmek lazım. Eğer bir sıfat gerekiyorsa, 'elitist' İzmir için daha doğru bir tercih olacaktır.

Adaylar:

Türkiye'nin 3. büyük şehri için Aziz Kocaoğlu ziyadesiyle pasif bir büyükşehir belediye başkanı. Bu seneki rakibi Binali Yıldırım ise AKP'lilerin gözbebeği.(17 Aralık'tan ve 'bacanak' olaylarından sonra bu durum biraz değişmiş olabilir.) Bu sebeplerden dolayı seçim CHP ve Binali Yıldırım arasında geçecektir.(CHP adayının Aziz Kocaoğlu olmasının herhangi bir oy değişimine direkt etki edeceğini düşünmüyorum.) MHP adayı Murat Taşer'in ise hiç şansı yok.

Birkaç hafta öncesine kadar Hakan Tartan'ın Aziz Kocaoğlu'nun yerine aday gösterileceğini düşünüyordum. Sanırım CHP'liler 'yeni adayın olumsuz etkisinin olumluya nazaran daha çok olacağını düşündüler ki Aziz Kocaoğlu'yla devam etme kararı aldılar. Daha önce de bahsettiğim gibi Aziz Kocaoğlu'nun isim olarak bir oy potansiyeli yok, aksine zararı var ama aday değiştirmek(özellikle belediyelere düzenlenen polis baskınlarından sonra) kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden olabilirdi. Kamuoyunda böyle bir algı oluşmaması adına aynı isimle devam etme kararı makul karşılanabilir.

Ayrıca Aziz Kocaoğlu'nun bazı ilçe başkanlarının yeniden aday olmamasına direkt müdahil olması da bu seçime etki edecektir.

İlçeler:

Ayrı bir başlıkta ilçeleri tek tek değerlendireceğim ama genel olarak bir görüş belirtmek gerekirse; 2009'daki CHP baskınlığı bu seçimlerde tekerrür etmeyecek gibi. en az 3-4 belediyenin el değiştieceğini düşünüyorum. Sayı daha da fazla olursa şaşırmam.

Sayısal Değerlendirme:

Şimdi 2009 yerel ve 2011 genel seçimleri üzerinden karşılaştırmalı bir değerlendirme yapalım.

2009 Yerel Seçim Sonuçları(İzmir)


2009 Yerel Seçimleri'nde CHP(Aziz Kocaoğlu), AKP'ye(Taha Aksoy) %25'lik bir fark atmıştı. 
CHP'nin oyu 1.110.000, AKP'nin oyu ise 620.000 cvarındaydı.

2011 Genel Seçim Sonuçları(İzmir)

2011 Genel Seçimleri'nde ise makas kapanmış ve fark %7 civarına gerilemişti. Burda dikkat çeken şey ise; CHP'nin oy sayısı sabit kalırken(1.100.000) AKP'nin oylarını %50 civarında artırmasıydı.(925.000)


2014 seçimleri ise tam olarak bu son iki seçimin ortalaması gibi olacak bence. 2009 seçimlerinde olduğu gibi bir fark beklemiyorum. Bunun sebebi AKP adayının Binali Yıldırım olması, ancak 17 Aralık sonrası ortaya çıkan 'yolsuzluk' iddiaları sebebiyle AKP'nin 2011'deki oy saysına ulaşabileceğini de düşünmüyorum.(Bu iddialar ortaya atılmasaydı da Binali Yıldırım'ın işi zor olacaktı.) Kendisinin AKP adına yapabileceği en iyimser katkı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Seçimleri'nde CHP'ye yaptığı gibi bir katkı olabilir. Yani seçimi kazanamaz ama AKP'nin oy oranını artırabilir.

Sonuç:

Binali Yıldırım CHP'yi zorlayacak ve CHP de artık İzmir'in sağlam bir kale olmadığını anlayacaktır. Ama her şeye rağmen 2009'daki gibi %25'lik olmasa da en az %9-10 civarı bir farkla CHP İzmir'i elinde tutmaya devam edecektir.

Tahmin:

CHP: %47
AKP: %38
MHP: %11
Diğer: %4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder